De meest voorkomende klacht die wij in onze kliniek tegenkomen is rugpijn. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. Wat echter het vaakst als pijnlijke activiteit naar voren komt is het opstaan uit een stoel.Iedereen ziet weleens mensen moeilijk overeind komen na het zitten. Om te weten hoe dit komt is het belangrijk te weten wat de oorzaak van lage rugpijn is.

Deze pijn kan zijn oorsprong in drie structuren hebben. De kleine ruggewrichten (facetgewrichten) kunnen geirriteerd zijn. Dit wordt veelal veroorzaakt door een foutieve houding en/of dwangstand van de wervelkolom. Hierdoor worden deze gewrichten constant in elkaar gedrukt en zijn eigenlijk chronisch geirriteerd door deze constant druk in de gewrichten. Als deze ontstekingsreactie nog niet zodanig is dat er constant pijn is, wordt deze ervaren als stijfheid en pijn bij het opstaan uit een stoel. Bij het zitten in een stoel ontstaan er wat ruimte tussen de facetgewrchten, de druk gaat er dus een klein beetje vanaf. Als er na een tijdje weer wordt opgestaan, komt in een keer het volle lichaamsgewicht op die gewrichten te staan. Dit uit zich in moeilijk opstaan en pijn die na een beetje bewegen weer minder wordt. Belangrijk te weten is dat de pijn minder wordt door het bewegen, de oorzaak blijft echter aanwezig.
De tweede oorzaak kan in de tussenwervelschijven liggen. Als de tussenwervelschijf ontstoken of beschadigd is, geeft dit sowiezo pijn in de rug bij het zitten. Typisch is dat mensen gekromd en scheef uit een stoel opstaan, beginnen met kleine pasje lopen, de handen in de rug zetten en een beetje mank lopen. Dit duurt meestal een minuut of vijf en daarna kan er “normaal” bewogen worden.

De laatste oorzaak komt uit de bekkengewrichten, de sacroiliacaal-gewrichten. Deze gewrichten tussen het heiligbeen en de bekkenhelften kunnen verwrongen of scheef staan. Door deze dwangstand ontstaat er overbelasting en dus een irritatie in de zogenoemde SI-gewrichten. Bij zitten is er vaak geen pijn, maar bij opstaan en weer lopen is er een gevoel of er aan een kant van de rug een mes in de onderrug staat met een pijn die vaak de bil in trekt.

Meer dan eens gaan bovenstaande klachten gepaard met uitstraling naar een of twee benen en /of andere pijnen in de wervelkolom. Verder is er vrijwel altijd een combinatie van overbelasting van de genoemde structuren aanwezig. Om van deze “opsta-pijnen” af te komen, zal de oorzaak moeten worden aangepakt. Onze kliniek is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van de oorzaak van dit soort klachten. Elk aspect van de klacht zal worden aangepakt om van deze klachten af te komen. Ironisch genoeg is het TEVEEL zitten vaak een veel voorkomende oorzaak van deze klachten.

Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950