Rotstekeningen spreken enorm tot onze verbeelding omdat het een band legt tussen ons en mensen die duizenden jaren geleden leefden. We hebben geen idee hoe ze precies leefden maar zeker heel anders dan wij. En dan blijken veel tekeningen toch zo herkenbaar !

Veel tekeningen zijn bewaard gebleven. In Frankrijk en Spanje zijn zo’n 350 grotten bekend en de oudste tekeningen worden nu op rond de 40.000 jaar oud geschat. Dit betreft een grot in Nerja in de buurt van Málaga die nog niet eens zo lang geleden werd ontdekt (1959). Datering is moeilijk omdat het gedaan wordt op grond van de gebruikte pigmenten. Maar als de verwachtingen van de hier gevonden tekeningen uitkomen dan zou dat zeer spectaculair zijn: het zouden daarmee de oudst bekende tekeningen zijn, ouder dan de tot nu toe als oudste beschouwde (30.000 jaar) van de grotten in Zuid Frankrijk bij Vallon-Pont d’Arc. Het zou zelfs mogelijk zijn dat deze tekeningen werden gemaakt door Neanderthalers.

Iedereen kent een naam als Altamira, een belangrijke grot in het noorden van Spanje. Maar wie er belangstelling voor heeft kan ook in onze regio plaatsen vinden waar we rotstekeningen kunnen zien. Veelal zijn ze gemaakt in een abrigo. Dit is een soort halve grot, een overhangende rots, vaak hoger gelegen waar tegen de vertikale wand de tekeningen zijn gemaakt, zodat ze toch beschermd zijn tegen weersinvloeden.

Dat is ook zo bij de zeer imposante tekeningen op de Pla de Petrarcos, een van de meest bijzondere voorbeelden van de Macro eschematico (grote en zeer oude tekeningen). Ze zijn daarom uitgeroepen tot “Site of Cultural Interest” en “Heritage of Humanity”. Om er te komen neemt U de weg van Parcent richting Castell de Castells en slaat voorbij Benichemblá, vlak na een brug, bij Villa Mercedes rechtsaf richting Vall d’Ebo. De rotstekeningen (Pinturas rupestres) staan hier ook aangegeven. Parkeer even verder bij een verbreding van de weg links, steek de weg over en volg een pad en de trap naar boven. U eindigt bij de borden met foto’s en verklarende tekst. Neem wel een kijker mee want door de afstand, ze staan hoog, zijn ze ondanks hun grootte dan toch beter te zien. Deze tekeningen zijn 8.000 jaar oud. In een museum in Castell de Castells is er een documentaire van het MARQ over te zien.

De voorstellingen van rotstekeningen zijn uiteenlopend en per plek verschillend.  Vaak wilde dieren zoals bizons, paarden, aurochs – een nu uitgestorven soort groot rund -, herten, slangen. Maar ook allerlei soorten mensfiguren zoals sjamanen, jagers, vrouwenfiguren.

Over de reden waarom die tekeningen zijn gemaakt zijn uiteenlopende theorieën.  Een vaak gehoorde is dat het zou gaan om religieuze afbeeldingen of afbeeldingen met een bepaald doel.  Kracht uitstralen door een sjamaan, het trachten af te dwingen van een goede jacht of van vruchtbaarheid, zowel van de vrouwen voor nageslacht als voor een goede oogst.  Een van de redenen hiervoor is dat de tekeningen bijna altijd op tamelijk ontoegankelijke plaatsen zijn, niet waar de mensen woonden.  Ook komen de gevonden botten soms niet overeen met de op die plek getekende dieren.  Wilden ze door de afbeeldingen dieren “lokken”?

Waar kunnen we de tekeningen zien?  Reizend door het land kwamen we soms langs de weg aanwijzingen tegen.  Meestal moet er eerst een afspraak worden gemaakt omdat er op de meeste plekken noodgedwongen nogal forse hekken zijn geplaatst om de vandalen te weren die die tekeningen afschrapen “om ze mee naar huis te nemen”…. Maar soms zijn ze zo hoog dat ze veilig zijn en dan kun je er zo naar toe.

Ten westen van Valencia, bij het plaatsje Bicorp troffen we tekeningen met als bijzonderheid de afbeelding van een kleine vrouw op een door een paar mannen strak gehouden ladder, die kennelijk honing moest verzamelen, gezien de bijen die om haar hoofd “zoemden”.  Ja dát lieten ze de vrouwen mooi doen, was het commentaar van de gids.

Bij Velez Blanco zagen we de afbeelding van een speciale sjaman met grote “aardbei”.

Vlak bij La Sarga (bij Alcoy) zijn jachtfiguren te zien.  Deze plek werd pas eind jaren 80 van de vorige eeuw ontdekt en ook hiervan denkt men dat het om religieuze afbeeldingen gaat en dat ze ook rond de 8.000 jaar oud zijn.

Heel grappig was een grot in Cáceres (iets verder weg weer) waar een heleboel afdrukken zijn gevonden van handen waaraan de pink ontbreekt.  Men ging ervan uit dat het geen afgehakte pinken betrof maar dat ze bij het maken van de afdrukken omhoog werden gehouden.  Elke aannemelijke verklaring werd op prijs gesteld en genoteerd. Wie weet wordt  de juiste verklaring zo ooit gevonden !