Tot op heden, heb ik nog geen artikel gewijd aan de roos. Maar we kunnen natuurlijk niet om de ‘Koningin der Bloemen’ heen. Rozen zijn wonderschone bloemen, die hier in Spanje geliefd zijn, sinds de overheersing van de Moren. Maar zelf ben ik wat terughoudend geweest om de roos te bespreken, daar het hier aan de kust toch wel wat moeilijker is, om goed rozen te kunnen houden. De roos groeit in Europa hoofdzakelijk in gebieden met een gematigd klimaat. Er zijn echter wel enkele soorten, die in de zuidelijke streken van Europa goede resultaten geven. Rozen bloeien bijvoorbeeld in midden Europa vanaf mei de hele zomer door, tot laat in de herfst. Maar hier aan de Spaanse kust bloeien ze heel vroeg in het voorjaar, zo maart – april, echter als de zon brandend gaat worden, houden ze in de zomer een rustpauze. Zodra de verzengende hitte van de zomer verdwenen is en er weer regen is gevallen in september – oktober dan verkrijgen ze hun 2e bloei en dit kan doorlopen tot aan de Kerst. Afgelopen jaar, was dit nog meer het geval, mede doordat er in september al veel regen gevallen was. De beste plek om rozen in uw mediterrane tuin te planten is in de buurt van wat bomen, muur of schutting, zodanig, dat de planten op het heetst van de dag wat schaduw hebben. Bij toepassing van rozen moet de bodem goed diep doorlatende humusrijke aarde hebben, waardoor bij regen of besproeiing het wortelstelsel snel bereikt wordt.

De roos moet zeker in de zomer blijvend goed bewaterd worden. Bij nieuw ingeplante rozen is het frequent water geven een must. Hier in de tuincentra worden de rozen het meest bloeiend in plastic potten aangeboden. Als u deze rozen in poot, dan is het een goede zaak in het plantgat een extra hoeveelheid water mee te geven. Het snoeien van de rozen kunt u het beste in januari doen. U kunt dan ook, net zoals dit in Nederland gebeurt, mest -bijvoorbeeld schapenmest – aan de voet van de rozen aanbrengen. In Nederland gebeurt dit vooral om de rozen te beschermen tegen de vorst en dient dan tevens als bemesting. Hier in Spanje is dit natuurlijk alleen voor de bemesting. Door de regens, werkt de mest zich dan meer en meer door de aarde heen en hiervan maakt de plant dan dankbaar gebruik.

Niet alle rozen zijn optimaal geschikt voor uw mediterrane tuin. Rozen waarmee ik zelf goede ervaring mee heb, zijn o.a. een Floribundaroos, genaamd ‘Schneewittchen’ syn, ‘Iceberg’, hoogte tot 1.00 m. Het betreft een van de meest opvallende witte rozen, rijkbloeiend, met een wat kleine bloem, maar deze is perfect gevormd. Ook de ‘Queen Elizabeth’ (Floribunda) geeft goede resultaten. De bloemen zijn half roze tot rood. Hoogte 1.20 m. Ook klimrozen doen het op de juiste plek goed. Zoals de Rosa ‘Paul’s Scarlet Climber’ die een hoogte kan bereiken tot 5.00 m, is een plezierige plant om toe te passen. Bijvoorbeeld om een pilaar heen, maar ook zeer geschikt tegen een muur of hekwerk. Deze roos is rijk bloeiend en heeft scharlaken rode, halfgevulde bloemen in trossen. Ook worden hier miniatuurrozen aangeboden, deze kunt u het beste in potten houden. Dit geeft vaak goede resultaten, vooral daar u de pot naargelang het seizoen kunt verplaatsen, meer in de zon of meer in de schaduw, waardoor u de bloei etc. wat beter kan begeleiden.

Er zijn ongetwijfeld nog meer soorten rozen, die goede resultaten zullen geven. Laat u zich daarom goed informeren bij een goede vakman van een tuincentrum. In ieder geval kunnen we stellen, dat het vaak in het voorjaar of in de herfst, hieraan de Costa Blanca genieten is, zodra de rozen hun wonderschone bloemen weer laten zien.