Onder randbeplanting versta ik een haagje van dezelfde plantensoort, om een mooie omlijsting te verkrijgen van een perk. Bijvoorbeeld: u wilt direct langs een zwembad wat planten zetten. Dit geeft gauw een rommelig effect. Door het plaatsen van een haagje, voorkomt u dit. Het geheel ziet er dan wat strakker uit en geeft een mooie lijnvorming.

Vanuit Nederland kennen we natuurlijk de buxushaagjes. Deze zelfde buxus is ook hier in Spanje goed toepasbaar. Het gaat dan natuurlijk om de Buxus sempervirens, die in geheel Europa voorkomt. Maar ook in Noord Afrika, West Azië en in Noord- en Midden Amerika. Dat de plant ook in Noord Afrika voorkomt, geeft dus al aan, dat de plant zich hier aan de Middellandse zee zéér goed thuis voelt.

De buxus behoort tot de palmboompjes familie (Buxaceae) en bestaat uit zo’n 30 soorten. De takjes van deze plant worden in de rooms katholieke kerk op de zondag voor Pasen (Palmzondag) als ceremonie aan de gelovigen uitgereikt. De plant groeit langzaam en kan een leeftijd van wel een paar honderd jaar bereiken. Laat zich heel makkelijk snoeien, zodanig, dat naast de toepassing als haag u uit de wat grotere boompjes sculpturen kunt snoeien in elke denkbare vorm. Bijvoorbeeld een hondje, of een eekhoorn,of een fiets of een mensfiguur etc. Overigens als u de plant laat uitgroeien, dan kan deze wel 6 meter hoog worden. Met een omvang van 1 à 2 m. Is dan ook als border struik goed te gebruiken. Het kleine blad is leerachtig, eirond tot langwerpige en is blijvend groen. In het voorjaar verschijnen er ook groengeelachtige bloempjes.

De buxus is giftig in alle delen van de plant. Er zijn vele varianten, o.a. is er zelfs ook een uitvoering met geelbonte bladeren. Aan de samenstelling van de grond stelt de Buxus geen hoge eisen. De plant is goed bestand tegen de droogte, echter in heel droge perioden is het raadzaam wat water te geven. Voor het aanleggen van haagjes, heeft u planten nodig van 25 tot 30 cm, die u het beste kunt planten op een onderlinge afstand van ca. 25 cm. Na het planten is het goed om een derde deel van de plant terug te snoeien. U verkrijgt dan een bossige groei. Door te werken met buxushaagjes kunt u een mooie, groene indeling maken in uw mediterrane tuin met mooie perken en paden. In deze perken kunt u bijvoorbeeld kruiden kweken of bloemen. En wat te denken van het creëren van mooie rozenperken? Of een heel perk met Strelitzia’s reginae? Een juiste toepassing zal een verrijking van uw mediterrane tuin zijn!