Rugpijn. Het is de meest voorkomende klacht bij ons in de prakrijk en dan vooral de pijn in de onderrug. Vaak lopen mensen er al jaren mee rond, maar ook acute lage rugpijn is een veelgeziene klacht. Die mensen die de klachten al jaren hebben, denken dat de pijn die ze hebben gewoon bij hun hoort. Vaak is er ook sprake van dezelfde klachten bij ouders of andere familieleden en wordt de rugpijn gewoon geaccepteerd. Dit wordt ook meer dan eens versterkt door “diagnoses” als slijtage of “de wervels zitten in elkaar gedrukt”…

Het is echter meestal absoluut niet nodig om te blijven rondlopen met lage rugklachten. De oorzaak van lokale lage rugklachten is vrijwel altijd een functioneel problem. Dit betekent dat de rug eigenlijk constant verkeerd gebruikt wordt. Door dit verkeerd gebruiken, kunnen verschillende structuren worden overbelast. Meestal zijn dat de gewrichten in de lage rug, maar ook de zenuwen kunnen worden overbelast en dat geeft dan weer uitstraling naar één of twee benen. Deze oorzaak kan NIET worden waargenomen op een röntgenfoto of MRI, maar moet worden gediagnostiseerd met een gedegen lichamelijk onderzoek.

De gewrichten die het het vaakst zijn overbelast zijn de facetgewrichten in de rug. Dit zijn de kleine gewrichtjes aan weerskanten van de wervelkolom. Deze worden vooral overbelast als iemand een (te) holle rug heft. Door de holle rug staan deze gewrichtjes eigenlijk altijd in elkaar gedrukt en dat gaat op een gegeven moment irriteren en dus pijn doen. Vaak klagen dit soort patiënten over een geschiedenis van heel veel jaren rugpijn die komt en gaat. Vaak slapen ze op de buik en worden heel erg stijf wakker, opstaan uit een stoel gaat lastig en meestal voelt het aan of er kleine pijnlijke stroomstootjes in de rug ontstaan zijn bij plotselingeonverwachte bewegingen.

De andere gewrichten die pijn in de rug veroorzaken zijn de SI-gewrichten, ofwel de bekkengewrichten. Deze gewrichten worden pijnlijk als ze ten opzichte van elkaar verdraaid staan. Dit word took vaak een scheef of verwrongen bekken genoemd. Door de verwrongen toestand van de gewrichten worden ze overbelast en ontstaat er een ontstekingsreactie in het gewricht. Deze oorzaak kenmerkt zich door pijn juist bij lopen, uitstraling in de bil of lies en vaak ook uitstraling in het bovenbeen tot aan de knie.

Deze twee oorzaken van lage rugpijn komen vrijwel altijd gecombineerd voor.

Onze klinieken zijn gespecialiseerd in het diagnostiseren van de oorzaak en het daarna behandelen van deze klachten. Door de oorzaak weg te nemen hoeft u zeker niet met de rugklachten te leven. Ookal heeft u deze klachten al jarenlang, is u gezegd dat u ermee moet leren leven, dat uw rug versleten is en dat de tussenschijf weg is. Wij hebben een uiterst hoog slagingspercentage in het behandelen van lage rugklachten. Om te weten of u geholpen kan worden moeten wij altijd eerst uw rug onderzoeken. Daarna kunnen wij aangeven wat de mogelijkheden zijn. Het is het in ieder geval het altijd waard te proberen… Wij horen te vaak onze patiënten zeggen; “Had ik dit maar eerder gedaan!”.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950