De Phormium komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en wordt ook wel Nieuw-Zeelands vlas genoemd.

Er zijn twee soorten van dit geslacht, dat tot de lelie-familie behoort. Het groeit in pollen en heeft harde, zwaardvormige bladeren met vlezige wortels. Juist om de decoratieve vorm van de bladeren wordt het gekweekt. Het brengt echter ook sierlijke buisvormige bloemen voort, die meestal vaalbruin, geel of rood/oranjebruin zijn. De bladvezels behoren tot de sterkste uit het hele plantenrijk. Vroeger gebruikte men ze voor touw en grof weefsel. Uit de wortels, die zeer bitter smaken, werden vroeger medicijnen gemaakt tegen scheurbuik en syfilis.

Van de Phormium zijn, zoals ik u al noemde twee soorten, t.w. Ph.colensoi en Ph.tenax. De Phormium wordt vaak ook aangeboden in purperkleurige bladeren.

In dit artikel wil ik vooral de Phormium tenax ‘Variëgatum’ naar voren halen. Deze plant heeft 1 tot 3 meter lange, zeer stijve en leerachtige, groenblijvende bladeren met gele randen. Deze kunnen wel 10 cm breed worden.

De plant kan goed tegen de droogte, maar hoe meer vocht de plant krijgt, hoe groter hij zal worden. Zelf geef ik de plant door het jaar heen niet teveel water. De hoogte is dan ook niet meer dan ruim 1 meter. U kunt hem toepassen in borders, maar ook als solitaire groep. Hij houdt van een plaats in de volle zon.

Hij kan een alternatief zijn voor bijvoorbeeld de Agave americana ‘Marginata’, die ook groen van kleur is met gele randen. Vooral ook in de wetenschap, dat meer en meer de agaves hier aan de Costa Blanca aangevallen worden door vooral de Picudo negro (de zwarte kever) met het gevolg dat er al heel wat planten gesneuveld zijn. Natuurlijk juist vooral op die plaatsen waar je het niet wilt. Maar ik heb ze zelfs ook bezig gezien in combinatie met de Picudo rojo (de rode kever), die al zoveel palmen heeft vernietigd. Ten opzichte van de agave heeft u met toepassingen van de Phormium geen last van stekels.

Overigens is de Phormium in Nederland een populaire kuipplant. Hier kunt u gelukkig door het subtropische klimaat de plant direct in de grond planten.

Zeker is, dat wanneer u kiest voor een toepassing van de Phormium tenax ‘Variëgatum’ u een mooie, aparte, statige, decoratieve plantengroep in uw tuin verkrijgt, die zeer ondersteunend werkt t.o.v. andere planten.