Tegenwoordig wordt het instituut van het huwelijk zwaar op de proef gesteld. Veel paren waarvan beiden elkaar eeuwige trouw hebben beloofd in goede en (wellicht minder) in slechte tijden, besluiten na verloop van tijd uit elkaar te gaan. En veel mensen die het leven willen delen vinden dat het huwelijk daar niet voor nodig is. Of men over deze ontwikkeling droevig moet zijn, daar kan men van mening over verschillen en wij gaan daar hier geen mening over geven.

De opera van deze middag, ‘Fidelio’ van Ludwig van Beethoven, handelt echter wel over de huwelijkse trouw, of beter, is een loflied op de huwelijkse trouw. De opera kent dan ook als naamuitbreiding: ‘oder Der Triumph der ehelichen Liebe’.

Onlangs presenteerde Frank van Overveld de film ‘The Wife’. Het verhaal van de opera vertoont een parallel met die film. In de film schrijft een vrouw alle boeken voor haar man, welke laatste met de eer van de Nobelprijs voor literatuur gaat strijken. In de opera Fidelio verkleedt een vrouw, Leonore, zich als man, bij name van Fidelio, om op die manier haar man (Florestan) uit de kerker, daarin geworpen door ene boosaardige Pizarro, te bevrijden.

Fidelio was voor Beethoven een zware bevalling. Het is de enige opera die hij componeerde, maar dan wel de laatste van drie versies. De eerste twee zijn genaamd Leonore. Fidelio is fraaier dan beide voorgangers en meer zitvleesvriendelijk voor de toeschouwer: hij duurt maar ongeveer 2 uur en een kwartier.

Het lijkt dat deze opera al vooruitliep op de tegenwoordige Europese samenwerking: de oorspronkelijke schrijver van het verhaal was Fransman, het verhaal speelde zich af in Spanje, in de buurt van Sevilla, de drie librettisten zijn Duitsers en Oostenrijker, de componist Duitser, die echter van Vlaamse afkomst is.

Omdat België toen nog niet bestond kan men met enige fantasie de stelling huldigen dat Beethoven van oorsprong Nederlander was.

Fidelio is prachtige muziek met veel drama en kent gelukkig een goede afloop.

Aanvang 15:30 uur.