The Dressmaker

The Dressmaker is geschreven door Rosalie Ham. Het boek is 2015 bijna verplichte literatuur in Australië. Dat komt, denk ik, omdat het platteland in de jaren 50 van Australië goed in beeld wordt gebracht.

De film

De film is misschien zo nu en dan over de top. Ik bedoel daarmee, dat het plot niet altijd even geloofwaardig is. Dat is ook wel de kracht van de film. Je bent even in een andere wereld. Een wereld omstreeks 1950 in een benepen dorp in Australië.  Er is een goede mix tussen komedie en drama.  Het verhaal blijft onderhoudend aangezien er langzaam duidelijk wordt wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. En er wordt heel goed gespeeld door de twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters.

Thema

Wraak smaakt het beste wanneer het koud wordt opgediend! De eerste woorden in de film luiden dan ook : I’m back, you bastards. Hoef ik niet te vertalen.

Inhoud

Dochter Tilly is niet alleen aantrekkelijk maar beschikt ook over een vlijmscherp verstand. Gebukt onder schuldgevoel keert ze terug naar haar geboortedorp om haar dementerende moeder Molly op te zoeken. Tilly is een zeer getalenteerde modeontwerpster. Misschien een beetje overgetalenteerd. Ze laat zien dat je alles als wapen kan inzetten; ook de mode.

Of zoals Joseph Luns het ooit samenvatte: “Het spel van naald en draad: naaien en genaaid worden.”

Bezetting

Tilly wordt gespeeld door Kate Winslet. Alleen al voor de jurken die ze in deze film draagt verdient ze een Oscar. Tilly zorgt voor het drama. Molly gespeeld door Judy Davis zorgt voor de humor.

Kate Winslet is in Hollywood overbekend en heeft een uitgebreide prijzenkast thuis staan , gevuld met Oscars, Golden Globes, etc. Judy Davis is vooral beroemd in Australië vanwege haar karakterrollen. Haar prijzenkast is overigens niet veel kleiner dan die van Kate. Beide staan garant voor een leuke dinsdagavond.

En dames:  de jurken zijn fantastisch. Wellicht iets voor Moraira! Eens wat anders dan een korte broek.