Omdat de keuze-avonden niet altijd een succes bleken, hebben wij besloten dit (voor ons laatste) seizoen een extra avond te organiseren waarbij er een (nieuwe of interessante nog niet op televisie verschenen) documentaire film gedraaid zal worden.
COMPOSTELLA (juni 2016 in de Nederlandse bioscoop en eind september op DvD) is een spirituele film, de religieuze dogma’s voorbij. Gedurende drie jaar volgde Freddy Mouchard pelgrims op hun route naar Santiago de Compostella.

De beleving van de tocht is voor iedereen verschillend. Maar iedere pelgrim moet zijn of haar fysieke en geestelijke grenzen opzoeken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond en geloofsovertuiging. Er volgt een confrontatie met zichzelf. De Compostella-bedevaart is een ervaring die ieder jaar meer en meer pelgrims trekt. De tocht is fysiek zwaar, maar is vooral een aanslag op de geestelijke vermogens. De regisseur volgde drie jaar lang een aantal pelgrims over de “Saint-Jacques de Compostelle”. Iedere étappe legt een nieuw, ander ritme op. Nieuwe inzichten worden geboren. Door het repetitieve contact met de natuur, de elementen en andere pelgrims wordt ieder individu op de eigen krachten en tekortkomingen gewezen. De verandering voltrekt zich geleidelijk en wanneer de reis van de pelgrim uiteindelijk eindigt op Kaap Finisterre en de oude kleren bij de ondergaande zon verbrand zijn, verdwijnt de ‘oude’ mens en verrijst een nieuwe. De drie jaar lange tocht van de filmmaker begon in Lausanne, Zwitserland. Hij volgde de vier hoofdroutes door Frankrijk om te eindigen op de Camino Francės in Spanje. Hij filmde talrijke landschappen en plaatsen; van de belangrijkste étappes zijn er 75 in de film te zien.

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute of Jacobsweg genoemd) is de pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De belangrijkste route door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Er zijn ook enige andere secundaire routes van de Pyreneeën naar Santiago. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje (met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet). De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan; er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Al voor Christus was Finisterre het eindpunt van een heidense tocht.

Duur film: 98 minuten, Frans, Spaans, Engels gesproken; Nederlands ondertiteld

Lydia & Guusje la Rivière Zijdel

Trailer: