En dan bedoel ik geen wiskundige vergelijkingen, maar de vergelijkingen tussen mijn oma’s en de oma´s van nu! Oma’s uit de vorige eeuw en in mijn gevoel is dat ook al echt een eeuw geleden. Mijn ene oma liep altijd in een bruine jurk en de andere in een zwarte met een wit kantenkraagje. Ze hadden allebei een grijs knotje en waren behoorlijk flink naar voren uitgebouwd..

Dat herinner ik me allemaal nog heel goed. En deze oma, die ligt hier in een bikinibroekje te sudderen op een luchtbedstoel in de pool bij mooi weer. Hoe anders is het nu en wat is er veel veranderd in de loop der jaren! Ik heb mijn oma’s nooit de slappe lach zien krijgen, zoals ik met mijn moeder nog altijd wel kan hebben!

Mijn ene oma is nooit verder gekomen dan een paar kilometer buiten de bebouwde kom, naar mijn idee dan, en m’n andere oma heeft hooguit ooit een reisje over de Rijn gemaakt. Mijn moeder ging op 95 jarige leeftijd nog met mijn zus naar Oostenrijk en dat op haar leeftijd. Wij van onze generatie draaien onze hand er niet voor om om naar het andere einde van de wereld te vliegen. Een feit is wel dat de meeste van onze oma’s allemaal geboren waren eind 1800. Nee een hardwerkend en saai bestaan hadden de vrouwen toentertijd. De oma van mijn lief was al een hele vlotte oma met bloemetjes jurken, veel en veel moderner en ondernemender. Ze werd helaas al jong weduwe en is altijd alleen gebleven, maar met haar kon ik de grootste lol hebben: kattenkwaad haalden we uit, zij was van 1901… zal dat het verschil gemaakt hebben?

Mijn ene oma, oma Joorlaan, ze woonden in de Lammert Majoorlaan vandaar de bijnaam, is niet ouder dan 64 jaar geworden door een hartafwijking en mijn andere oma, oma Park, want ze woonden in het Eendrachtspark, overleed al op 72 jarige leeftijd door suikerziekte.

Ja en als ik mezelf dan met deze twee vrouwen vergelijk dan realiseer ik mij wel wat een bofkonten we zijn om in deze tijd te leven. Ik draag ook graag bruin of zwart en zelfs een jurk met bloemetjes mag, maar toch, het is allemaal wel een beetje anders geworden, niet meer te vergelijken!

Ietje Speets