Lumbago en spit zijn de twee meest voorkomende ‘diagnoses’ voor rugklachten die wij in de praktijk horen. Het is echter zo, dat lumbago en spit niets anders betekent dan ‘pijn in de rug’! Een schamele diagnose dus… eigenlijk geen diagnose, maar een andere naam voor het symptoom wat de patiënt heeft.

Pijn in de rug wordt altijd veroorzaakt door een ontstekingsreactie in een gewricht. Dus niet, zoals veel wordt gedacht, in de spieren. Doordat er en ontstekingsreactie is veroorzaakt ontstaat er weliswaar meer spanning in de spieren, maar dit is niet de oorzaak van de klacht. Deze ontstekingsreactie kan voorkomen in de kleine (facet)gewrichtjes in de onderrug of in de SI-gewrichten (de bekkengewrichten). Verder is een andere mogelijkheid, dat er iets mis is met de tussenwervelschijf. Als deze teveel of te lang onder teveel druk staat raakt deze ook ontstoken.

De oorzaak van de ontstekingsreactie in deze onderdelen van de wervelkolom is vaak overbelasting als gevolg van verkeerd gebruik van de rug en lichaamshouding. Bij een holle rug bijvoorbeeld worden de facetgewrichten constant in elkaar gedrukt en klagen mensen over pijn in de rug bij lang staan of over de markt slenteren. Veruit de grootste oorzaak die vaak gemist wordt is een asymmetrische stand van de rug. Dit uit zich dan in een S-vorm in de rug, een scoliose, die onevenredige krachten op alle gewrichten in de wervelkolom zet. De oorzaak van een scoliose kan aangeboren zijn, maar de meeste zijn functioneel en dus ontstaan doordat het lichaam een probleem in de wervelkolom compenseert. Dit kan een platvoet zijn, een korter been, maar meestal is er sprake van een bekkenscheefstand. Het bekken is de basis van de wervelkolom en als deze niet recht staat, compenseert de wervelkolom deze scheefstand om de balans zoveel mogelijk te behouden. Als er overcompenseert wordt ontstaan de klachten. Mensen zeggen vaak, dat ze alleen maar een papiertje van de tafel pakte en dat toen de pijn in de rug schoot. Dit is natuurlijk niet de oorzaak, maar de druppel die een ontstekingsreactie deed ontstaan.

Door een juiste diagnose te stellen is het dus zeker mogelijk dit soort klachten van de wervelkolom met succes te behandelen. Onze kliniek bekijkt en onderzoekt alle patiënten uitgebreid van top tot teen om de oorzaak van de klacht te vinden en daarna deze oorzaak te behandelen.

Dus nooit meer warmte op een pijnlijke rug! Het voelt lekker voor de spieren,maar het verergert de ontstekingsreactie (de oorzaak) in de ruggewrichten.


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950