Veel patiënten klagen over zogenaamde maagzuur oprispingen. Hoe later en hoe groter de maaltijd, hoe meer dit vervelende symptoom optreedt. Deze klacht lijkt de laatste jaren in de praktijk toe te nemen. Met name veel ouderen hebben hier regelmatig last van. Wat is hiervan de oorzaak?

Wetenschappelijke studies tonen aan dat maagzuurproductie afneemt met de leeftijd, terwijl reflux klachten toenemen. Van de patiënten ouder dan 60 jaar heeft 30 % een duidelijk verminderde zuurproductie; en ouder dan 80 jaar, heeft 50 % geen meetbare zuurproductie meer. De oorzaak lijkt dus niet altijd een teveel aan maagzuur te zijn. Wat vaststaat is, dat maagzuur schadelijk is voor de slokdarm en dat we dus wel moeten proberen te voorkomen, dat het zuur die kant op gaat.

Waar hebben we dit maagzuur eigenlijk voor nodig? De productie van maagzuur is essentieel voor de vertering van ons voedsel. En het werkt antibacterieel, hetgeen natuurlijk eveneens belangrijk is. Wat maagzuur ook doet, is dat het de alvleesklier (pancreas) aanzet tot de productie van enzymen, die de voeding moeten helpen verteren.

Dus wat gebeurt er eigenlijk bij een tekort aan maagzuur? Ten eerste is er dan sprake van een slechte vertering in de maag en darmen als gevolg van het gebrek aan zuur en enzymen. Dit leidt tot gasvorming, wat weer leidt tot een verhoogde druk in de maag en oprispingen en uiteindelijk in veel gevallen tot refluxklachten. Maagzuurremmers geven wel verlichting, omdat het zuur niet meer zo ‘brandt’, maar zijn niet de oplossing op lange termijn.  Patiënten met een tekort aan maagzuur (of die langdurig zuurremmers innemen), krijgen gemakkelijk een bacteriële overgroei in de darmen. Dit kan dan weer lijden tot andere problemen. Een spastische darm, voedselintoleranties en een verminderde weerstand zijn hiervan drie voorbeelden. Ons immuunsysteem huist uiteindelijk voor een groot deel in onze darmen.

Een voorbeeld van een bacteriële overgroei is die van de Helicobacter pylori. Die kan op zijn beurt weer de zuurproductie afremmen en bovendien een grotere kans geven op maagslijmvlies ontstekingen en maagkanker.

Kortom; we maken het extra ingewikkeld voor onze maag en darmen wanneer we maagzuurremmers innemen. Beter is het om kleinere, gezonde maaltijden te nuttigen en tijdens het eten zonodig een maagzuursupplement en wat enzymen in te nemen. Dagelijkse inname van probiotica (gezonde bacteriën voor de darm) voorafgaande aan het ontbijt is absoluut aan te raden. De meeste patiënten hebben veel baat bij deze aanpak.


U bent voor nadere informatie en/of behandeling van harte welkom in Clinica La Alegria.

Nora Hendriks / Peter Termohlen

Clinica La Alegria
Avda. de Valencia 17 – CALPE
Tel.:?96 583 13 36
www.la-alegria.es