Een groot gedeelte van het jaar zie je dit plantje niet. Maar als het in oktober of november goed geregend heeft, dan duiken overal deze groene plantjes op met hun gele citroenkleurige bloemen. En natuurlijk op plaatsen waar je ze niet wil hebben. Bijvoorbeeld dwars door bloemperken heen of op grotere schoongemaakte oppervlakten of zomaar op paden in de tuin.

We hebben het hier over de Oxalis pescaprae, dus behorend bij de Oxalidaceae, een geslacht van 800 soorten. Sommige zijn onkruid, maar andere zijn leuke fraaie plantjes met mooi blad en mooie bloempjes. Ze zijn afkomstig uit Zuid Afrika, M. Amerika en Azië.

De Oxalis pescaprae, afkomstig uit Zuid Afrika, heeft een klein knolletje. Bijna altijd als je de plant uit de grond trekt blijft dit bolletje achter. Hetgeen weer een nieuwe plant zal voortbrengen. Daarnaast brengen ze zaad voort, dat naar alle kanten wordt uitgestrooid. Zelfs zo dat ze soms de “campos mediterràneos” tot zover je kan kijken, bedekken. Er wordt beweerd, dat de wijnboeren en landbouwers deze planten hebben toegepast als groenbemesting. Het grote voordeel van klaverzuring is, dat zodra de zon sterker wordt en de grond droger, ze als plant geheel verdwijnen.

Hoe kunnen we deze woekeraar in onze siertuin in de hand houden: a) U kunt de plant makkelijk wieden, zeker als u wacht totdat de plant is uitgegroeid tot zo’n 10 a 15 cm. b) Bij grotere stukken, waar geen andere planten groeien, kunt u bijv. met een heggenschaar de plant vlak boven de grond afknippen. In vele gevallen verdwijnt hij dan geleidelijk. c) Uiteraard kunt u de plant ook schoffelen. d) Op paden en terrassen kunt u ze ook behandelen met een bestrijdingsmiddel. e) In gazons is het voldoende de plant met een maaimachine een paar maal te maaien. f) Een bestrijding met het aanbrengen van onkruiddoek werkt ook zeer effectief. g) Voorkomen is nog beter dan genezen, daarom is het belangrijk, dat als u grond laat aanleveren in een nieuwe of bestaande tuin, dit geen “besmette” grond is. Dus van tevoren navraag doen over de herkomst van de grond.

Misschien zegt u, ik vind het helemaal niet vervelend om de planten gewoon te laten staan. Mooi groen en fris met leuke bloempjes. Met de wetenschap dat de planten in het voorjaar geheel verdwijnen. Dus eigenlijk is het een onkruidsoort, dat ondanks het woekeren, in wezen helemaal niet zo vervelend onkruid is. Er zijn heel wat andere onkruid soorten te noemen die veel hinderlijker zijn.