Het is 1999 en Tony Blair heerst in het vernieuwde, dynamische en sexy Engeland. De klassenstrijd en raciale spanningen woekeren onderhuids door, maar daar stoort het jonge, populaire New Labour-parlementslid Paul Trotter zich niet aan. Hij gaat voor de Blairiaanse droom van de toekomst en geniet ondertussen van de verhouding met zijn getalenteerde assistente. Dan slaat het noodlot toe en dringt zijn fatale fout tot hem door: hij is werkelijk heel erg verliefd geworden op het meisje.

Doug Anderson, nu toonaangevend journalist maar ooit Trotters grootste vijand op de middelbare school, dreigt hem publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Trotter staat voor de loodzware keuze tussen zijn politieke leven en zijn persoonlijke geluk. Tenzij Tony Blair toch gelijk heeft en er wel degelijk een Derde Weg bestaat’

Tegen de achtergrond van de millenniumfeestelijkheden en de gladde retoriek waarmee Engeland zich aan de zijde van Amerika schaart in de strijd tegen het terrorisme schetst Jonathan Coe op geraffineerde wijze het dilemma van Trotter.

Was De Rotters Club een roman over adolescente onschuld, ditmaal is het volwassen doortraptheid wat de klok slaat in een haarscherp portret van het tijdperk waarin de politieke strijd in de media wordt beslecht en waarin ideologie tot marketingstrategie is verworden.


Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en doceert momenteel aan de Universiteit van Warwick. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters’ Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters’ Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en The Dwarves of Death (1990) werd verfilmd als Five Seconds to Spare. Het werk van Coe werd meermaals onderscheiden, onder andere met de Prix Médicis en de International IMPAC Dublin Literary Award. De meeste van zijn boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.