Maandag 1 februari 2021 de kop is eraf. Snel vergeten maar die januarimaand? Nee, helemaal niet, ondanks de afschuwelijke beelden van het Capitool in Washington, ondanks de afschuwelijke beelden in verschillende steden in ons land, staat mijn balans op positief. Joe Biden werd tijdens een sfeervolle en beschaafde ceremonie de 46ste Presient van de Verenigde Staten van Amerika en naast hem een kanjer van een vrouw Kamala Harris.

Na 3 dagen relschoppen hadden politie en ME alles weer onder controle en zijn de eerste , ja hoe zal ik ze noemen, aso’s berecht.

Het weer was in de januarimaand wat minder maar ik kon toch iedere dag met of zonder dochter 6 tot 8 km lopen . Het is puur genieten in de polder. We hebben nu zelfs dichtbij huis een ijsvogel gespot. Gisteren hadden we een prachtige dag en zijn Reinier en ik een ronde van 6,5 km gaan lopen in de Schermer bij Oterleek (onder de rook van Heerhugowaard).

Moeten we dan 2020 maar heel gauw uit ons geheugen wissen? Nee toch want zonder verleden geen heden en zonder heden geen toekomst. En dat is nu juist het probleem waar de huidige jeugd mee worstelt. Hun ouders zijn vergeten hen een verleden mee te geven. Ze hebben dus nu geen heden en erger geen toekomst, denken ze.

Ik ga nu geen preek houden over hoe goed vroeger alles was, absoluut niet . Ik ga de Tweede Wereld Oorlog er al helemaal niet bijhalen. Alleen hoe gebrekkig hun opvoeding misschien ook was. Ze waren wel de ouders van de kinderen en niet hun allerbeste vriend die ze behandelden als hun gelijke. Ze konden grenzen stellen en nee zeggen. Die wijsheid hebben mijn ouders mij ook meegegeven en daar heb ik in mijn loopbaan als docente heel veel baat bij gehad. Consequent zijn en grenzen stellen is tegenwoordig bijna een vloek, wat doe je die lieve kinderen aan.

Dochter Suzanne, ook in het onderwijs, past het toe en geniet van haar groep 5. Dat kan lang niet iedere docent meer zeggen. Het gezegde “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden“ is in deze huidige tijd heel actueel.

We kijken allang geen TV meer. Ik heb nog nooit zoveel professoren, lectoren, experts, deskundigen, opiniemakers, journalisten, specialisten in de “weet- ik- veel -kunde” in de tientallen Talkshows elkaar horen tegenspreken dat wij de knop hebben omgedraaid.

Heerlijk wat een rust en nu luisteren we naar klassieke muziek en zijn foto’s aan het inplakken als we even wat vrije tijd hebben.

We hebben ons erbij neergelegd dat we voorlopig niet naar Spanje kunnen. D.w.z. niet voor we beiden gevaccineerd zijn en dat duurt nog wel even!!!! We zijn nu weer sinds jaren een heel voorjaar in Nederland. Als jullie het leuk vinden doe ik daar af en toe verslag van en ik begin nu met een foto van de sneeuwklokjes want de eerste staan al in bloei in de tuin. Daarna volgen de krokussen, de blauwe druifjes, de hyacinten, de narcissen en als laatste de tulpen.

Onze vriend Harm Kroon had alvast en grote zak narcissen voor Spanje voor ons meegenomen, die liepen al bijna uit in zijn schuur. Gelukkig heeft hij ze naar ons huis in Montemar gebracht en onze tuinman heeft ze op een mooi plekje gezet. Nu kan iedereen die voorbij loopt ervan genieten behalve wij maar onze tuin hier in Nederland staat propvol bollen daar heeft Reinier wel voor gezorgd.

Voor jullie allemaal heel veel gezondheid. Take Care and think positive!

Irene Zwolsman