Ischias is een naam die voor vele aandoeningen in de onderrug wordt gebruikt. De echte oorzaak van Ischias is echter een irritatie van de ischiaszenuw. Deze zenuw loopt ,met zijn zijtakken, van de wervelkolom door het bekken naar het been. Als er voordat de zenuw het been ingaat iets op de zenuw drukt en deze raakt geirriteerd wordt dat officieel een Ischias genoemd.

De symptomen uiten zich als pijn in de bil, uitstralend naar de heup en vaak ook door het been naar de kuit tot zelfs tot de voet. Dit alles kan gepaard gaan met of zonder pijn in de rug, terwijl de oorzaak zich vaak wel in rug of het bekken bevindt. Deze klachten zijn vooral voelbaar als er veel gezeten moet worden, in de autostoel bijvoorbeeld of als er op de aabgedane zijde wordt gelegen.

Er zijn grofweg drie plekken waar de Ischiaszenuw bekneld kan worden: in de wervelkolom, in het bekken en in de bil. In de wervelkolom kan een wervel of een ontstoken gewrichtje drukgeven tegen de wortels van Ischiaszenuw en kan er uitstraling ontstaan. Ook een ontstoken tussenwervelschijf deze prikkeling geven. Deze strukturen zijn vaak geirriteerd als gevolg van een belastende houding en scheefstand.

Als er een scheefstand van het bekken is ontstaan kan dit ook tegen de zenuw aan drukken en in veel gevallen veroorzaakt langdurige scheefstand littekenweefsel in het bekken, wat dan weer de zenuw kan beklemmen. Deze vorm wordt vooral gevoeld bij het zitten.

Verder kan de zenuw klem komen te liggen in of onder de Piriformisspier. Als deze spier te gespannen is of in een spasme staat, wordt er druk uitgeoefend op de Ischiaszenuw en kunnen de uitstralende klachten onstaan. Dit wordt vaak gezien bij mensen met chronische rugklachten en/of met een (te) holle rug.

Omdat de oorzaak van een Ischias zo divers is en omdat de er vaak sprake is van een combinatie van factoren is een juiste diagnose van essentieel belang. Wanneer niet de OORZAAK of alleen het symptoom wordt behandeld, zal behandeling slechts tot kortstondige verlichting leiden of geen resultaat opleveren. Alle aspecten van deze klacht moeten worden behandeld om van deze klacht af te komen.

In onze kliniek zijn wij gespecialiseerd in het diagnostiseren en behandelen van deze vervelende en vaak lang aanwezige klacht. Door de oorzaak boven water te krijgen zullen wij op alle vlakken deze weg nemen. Dit doen wij door het hele lichaam, met behulp van onder andere computeranalyse van de houding, in ogenschouw te nemen en vaak ook multidisciplinair te werken met bijvoorbeeld een podoloog. U hoeft niet te blijven rondlopen met deze klacht, er kan echt wat aan worden gedaan, ook als u al overal geweest bent…


Voor meer informatie of een afspraak kunt u contact opnemen met onze kliniek in Calpe.
Jason Gast (Doctor in Chiropractic), www.quiropracticacalpe.es
Quiropráctica Calpe Tel: 965 875 917
Quiropráctica Altea Tel: 965 841 950