Embalses, stuwmeren dus, ik ben er dol op en kan er geen genoeg van krijgen. Die prachtige grote wateroppervlakten met van die grillige oevers ! En dan de dammen die al dat water tegenhouden, zo imposant als je er op staat en aan de ene kan het water ziet schitteren en aan de andere kant die diepte waar ergens weer een stroompje uit geritseld komt.

Maar soms loopt het anders. Net ten westen van Ronda (Andalucía) zijn drie grotten. Eén met oude rotstekeningen duidelijk aangegeven en twee andere iets moeilijker te vinden. Ook was er – op de kaart althans – een stuwmeertje vlakbij. Op pad. Na een korte en door de overweldigende plantengroei prachtige wandeling – deze regio krijgt jaarlijks de meeste regen van heel het Iberisch schiereiland zo lazen we – zagen we een half ronde dam staan met een tweede, een rechte, ernaast. Het Info bord vermeldde dat, teneinde hier een stuwmeer te creëren, destijds aan een Zwitserse firma het bouwen van een stuwdam was aanbesteed. Ze zullen het wel goed berekend hebben, de sterkte en zo en het ook zo uitgevoerd hebben maar helaas bleek het Karstgesteente onder de dam toch te poreus en verdwijnt het riviertje net vóór de dam de grond in om weer boven te komen in… die twee andere grotten die ook nog met elkaar verbonden bleken. Het toeval wilde dat de enige twee andere toeristen die er liepen net Zwitsers waren, die zich er toch een heel klein beetje bezwaard door voelden…


Hoe maf ook, dit is niet de enige plek waar zoiets is gebeurd. Net ten noord oosten van Almería ligt ook zo’n “losse” dam: daar was eind negentiende eeuw de jaarlijkse neerslag niet helemaal juist ingeschat.

Maar zelfs vlak bij huis bestaat het. Wie de “trappen van Fleix” naar beneden loopt komt onderaan die ±1850 treden (echt geteld !) op een wit grindbed uit waarover weer verder gewandeld kan worden. Maar sta je er op dat moment bij stil dat dit ooit bedoeld was om de bodem van een embalse te worden? Even verderop ligt de dam nog. Helaas bleek ook hier de ondergrond té poreus. In plaats van zich netjes áchter de dam op te hopen tot een prachtig stuwmeer loopt het water er gewoon stiekem onderdoor en verdwijnt. Je moet ook aan zoveel dingen denken altijd…

Wie de dam wil zien kan dat het beste doen door te wandelen vanuit Tormos aangezien benaderen van de kant van Fleix te begroeid en vaak te drassig is.