Beste clubgenoten, misschien heeft u de penseelstreek de laatste keer gemist en misschien ook niet. Door ons bezoek van 5 weken aan het thuisland lukte het me niet om “even” een stukje voor het clubblad te schrijven. Ofschoon we genoeg beleefd hebben hoor daar niet van.

Zo hebben we in Maastricht genoten van 25 graden in het zonnetje tot het wandelen in de sneeuw aan toe met slechts 1 graad boven nul. Allemaal plaatjes om te schilderen en om van te genieten. De huppelende lammetjes in de wei bijvoorbeeld of de reeën langs de A2, ja dat waren allemaal onverwachte cadeautjes. Maar we hebben vooral enorm genoten van de natuur tijdens onze terugreis door Frankrijk. De donker roze bloeiende Judasbomen oftewel de Arboles de Amor, de bermen stonden er vol mee. Maar zeker ook van de ontluikende druivenstokjes overal. Ze waren prachtig gesnoeid en stonden als soldaatjes achter elkaar in het gelid met bovenin de groene kroontjes.

Het ene druivenveld nog mooier dan het andere, strak aangeharkt zoals wij dat onderling noemen en velden zo ver als het oog reikt! Daar komen heel wat flesjes vanaf, want van één hectare komen ongeveer 8000 flessen wijn. Zo passeerden we de wijngebieden van de Bourgogne, de Rousillon, de Corbieres en we kwamen o.a. ook langs de Clos de Vougeot die slechts één hectare beslaat, maar waar je voor één fles dan ook minstens 200 euro moet betalen. hoe heerlijk moet die smaken?

We reden als een speer, soms op een volkomen lege autobaan, maar de parkeer plaatsen stonden daarentegen wel overvol met vrachtwagens die op zondag een rijverbod hebben en heel vervelend, zeker voor die chauffeurs, waren de meeste wegrestaurants gesloten. Soms had je geluk, maar in heel Frankrijk was er geen croissantje meer te krijgen.

Ja, ieder voordeel hep ze nadeel op z´n Cruyffiaans gezegd.

Eenmaal in Spanje waren de bermen weer helemaal geel gekleurd door de bloeiende bremstruiken, ook een feest voor onze schilders ogen, maar het heerlijkste moment is toch de thuiskomst en dat eerste glas druivenvocht dat alle dingen weg doet smelten, zoals de vieze regen, de zaadjes van de pinossen, de vuile ramen. Nee, desondanks oost west thuis best!

Donderdag gaan de penselen weer aan de slag en hebben we weer heerlijk de tijd om onze hobby´s op te pakken. Overigens gaan we met de schilders die hier zijn muziek maken met onze penselen, althans dat gaan we proberen. De bedoeling is dat we “Holiday in Spain” van de Zeeuwse band BLØF op het doek gaan overbrengen. Met deze muzikale en met wijn doordrenkte penseelstreek wens ik jullie allemaal een hele mooie, gezonde en blije meimaand toe, waar u ook bent…

Ietje Speets