Een paar jaar geleden vroeg een vriendin me naar een plant met ongelofelijke mooie blauwe pluimen. Ze had hier in Spanje nog nooit zo mooi blauw gezien. Het bleek, dat zij indertijd bedoelde de Echium Fastuosum, ook wel de trots van Madeira genoemd. Deze Echium Fastuosum (In Nederland slangenkruid genaamd), komt oorspronkelijk van de Canarische Eilanden.

De plant heeft inderdaad zacht blauwe pluimen, met een lengte tot 30 centimeter, die fier rechtop staan. Tussen de verschillende soorten, kan het blauw van de bloemen verschillen. Er zijn soorten met echt hel hemels blauw, maar ook soorten, die meer grijsblauwe pluimen hebben. De plant bloeit hier aan de kust zo in maart en april. Slangenkruid is niet winterhard. Dat betekent in Nederland, dat de plant alleen maar als kuipplant gehouden kan worden. Al eerder in dit artikel sprak ik u over Madeira. Hier groeit en bloeit ook in het wild een variant, de Echium candicans. Deze heeft wat kortere blauwe bloempluimen en is wat kompakter.

Hier aan de Costa Blanca worden beide soorten aangeboden bij de tuincentra. Bij u in de tuin, vraagt de plant bij toepassing een goed doorlatende grond, die zelfs wat arm mag zijn. Ook op deze grond komt de plant tot redelijke groei. U moet er rekening mee houden, dat als de plant goed aanslaat, dat hij dan kan uitgroeien tot 1,50 meter hoog en een omvang kan bereiken van zo’n 2,00 meter breed. Dus zeg maar, dat de plant mans hoog kan worden. De plant heeft grijs en een wat viltig blad en is daardoor goed te gebruiken in een border. U kunt bijvoorbeeld goede combinatie maken met lavendel, santolina etc. Ook een combinatie met conifeerachtigen is goed te doen.

De groei van de plant ontstaat vooral door de regens van de winter en het voorjaar. Deze regens zorgen voor de groei en bloei, maar zijn ook bepalend voor het overleven in de droge zomers. Ondanks, dat de plant in de hele droge periode het nodige blad verliest, blijft hij er redelijk uitzien in de zomer. Na de bloei kunt u de plant wat terugsnoeien. Echter niet teveel, daar de plant bij teveel terugsnoeien, moeite heeft met het opnieuw uitlopen. Ik kan u de Echium aanbevelen, als u een plant zoekt die opvallend fraai blauw bloeit. En tevens buiten de bloei, door zijn grijze habitus (uiterlijk), een rustgevend effect in uw Mediterrane tuin brengt.