ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) is misschien wel de meest indrukwekkende AI van dit moment (AI staat voor Artificial Intelligence of in het Nederlands kunstmatige intelligentie). Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, een verslag schrijven voor de NVOC (!) en meer. En nog wel het mooiste: ChatGPT is helemaal gratis! Het werkt precies zoals je zou verwachten van een chat: je typt een opdracht of vraag en ChatGPT antwoordt zoals een mens dat ook zou doen, maar dan nog een stuk sneller. Je moet alleen wel even weten hoe je toegang krijgt tot ChatGPT: wij helpen je op weg!

Om Chat GPT te gebruiken, heb je eerst een account nodig bij OpenAI. Dat is het bedrijf achter de slimme chatbot. Hieronder lees je hoe dat gaat.

  • Ga naar de accountpagina van OpenAI, openai.com/blog/chatgpt/
  • Voer je e-mailadres in, druk op ‘I’m not a robot’, en tik op ‘Continue’.
  • Voer daarna een (sterk) wachtwoord in en druk weer op ‘Continue’.
  • Je krijgt nu een verificatiemail. Klik hierin op ‘Verify email address’.
  • Er opent nu een nieuw venster in je browser. Vul hier je naam in. Klik op ‘Continue’.
  • Vul nu je telefoonnummer in. Dit wordt door OpenAI gebruikt om te voorkomen dat één persoon meerdere accounts aanmaakt. Klik dan op ‘Send code’, en vul vervolgens de code in die als sms naar je is verstuurd.
  • Geef daarna nog aan waar je OpenAI met name voor gaat gebruiken en je account is ingesteld.

Nu ben je klaar om ChatGPT op te starten! Ga hiervoor naar chat.openai.com en log zonodig nogmaals in met je zojuist aangemaakte account. Je ziet dan direct het chatvenster van ChatGPT. Zie je dit niet, maar krijg je de melding ‘ChatGPT is at capacity right now’? Dan heeft ChatGPT last van te veel internetverkeer. In dat geval moet je even wachten tot de dienst weer beschikbaar is. Succes!

Prijsvraag: welk verslag in deze Nieuwsbrief is geschreven met ChatGPT? Prijs: fles cava! Stuur je antwoord naar de redactie nvoc.publicatie@gmail.com. (Bij meerdere juiste antwoorden wordt de prijs verloot.)