Laten we eens spreken over een plantensoort, die hier rond de Middellandse Zee zéér inheems is en veel voorkomt. En dat zijn; de Cistussen, van de Zonneroos familie. (Cistaceae). Het betreffen hier zeer aromatische, grijs/groen blijvende struikjes,die laag van vorm zijn en die niet hoger worden dan 1 à 2 meter. Ze hebben vaak kleverige blaadjes en twijgen, die wat behaard zijn. Ook hebben ze opvallende witte tot paarse bloemen, die zo’n 5 tot 6 cm groot zijn met talrijke meeldraden. De bloemen bloeien nooit langer dan één dag, maar er verschijnen steeds weer nieuwe bloemen. Deze opvallende bloeiende roosjes hebben een zonnige en warme plek nodig, op een droge, goed gedraineerde grond. Zijn resistent tegen de droogte en groeien dus alleen maar in klimatologische gunstige gebieden, zoals hier in de Mediterrane. Alle natuurlijke soorten, worden door zaaien vermeerderd en de hybriden (gekweekte vormen) alleen door stekken. Totaal zijn er zo’n 16 soorten Cistussen. Hierbij noem ik wat namen: Cistus albidus (paarse bloem.) Cistus x aquilari (witte bloem.) Cistus x corbariensis (wit/geel) Cistus salvifolius (Witte bloem.) Cistus x cyprinus (Wit met karmijnrode vlekjes.) Etc.

Echter wil ik in dit artikel de Cistus incanus speciaal naar voren halen. Dit struikje wordt tot 1 meter hoog en is rijk vertakt. Ook hierbij zijn de bloemen 5 à 6 cm breed, met 3 tot 5 stuks in een bosje. Ze zijn paars tot roze van kleur met een geel hartje. Bloeit in mei – juni. Er wordt gezegd, dat de Cistus incanus de meeste polyfenolen bevat van alle soorten planten in Europa. Polyfenolen staan bekend om hun werking al antioxidant. Het werkt dus tegen bijv. tandvleesontsteking, griep, allergieën, maar heeft ook een beschermde werking tegen ziektes zoals kanker, hart en vaatziekten e.d. Naast medicijnen worden er ook van de bloemen theeproducten gemaakt. Historisch wordt de plant ook wel gekoppeld aan de Bijbelse mirre.

Het is toch wel apart, om deze plantensoort met zulke specifieke eigenschappen en geschiedenis toe te kunnen passen hier in uw mediterrane tuin. Misschien daarom alleen al een aanbeveling voor u om de plantensoort toe te passen.