In het voorjaar kwam ik de Alstroemeria tegen in een tuincentrum hier aan de Costa Blanca. De planten vielen me vooral op, door hun exotisch aandoende fraai gekleurde bloemen, die lelie-achtig zijn. Ook herkende ik deze bloemen als bekende veel voorkomende snijbloemen. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om de ligu-hybriden van de Incalelie. (Hybride is een kruising van b.v. twee verschillende variëteiten.) De Incalelies kende ik vanuit mijn ‘vorige’ leven in Nederland, als toepassing in plantenborders. Het geslacht van de Incalelies behoort tot de Narcissenfamilie (Amaryllidaceae). Kenmerkend bij deze Alstroemeria ligu-hybride is, dat de bladeren gedraaid zijn, waarbij de onderzijde van het blad naar boven gekeerd is. Ook kenmerkend is, dat de dikke vlezige wortels zeer breekbaar zijn en voorzichtig behandeld moeten worden, bijvoorbeeld bij het verpotten. De Alstroemeria ligu wordt zo’n 60 cm hoog en heeft de fraaie kleuren van o.a. diverse tinten lila,maar ook roze, rood of paars. De Alstroemeria dankt zijn naam aan de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794), een leerling van Linneaeus. Hij heeft de plantensoort ontdekt in Chili en Peru, dus Zuid Amerika. Daar de grond kalkarm moet zijn, maar rijk aan humus en voedingsstoffen en tevens vochtig gehouden moet worden, betekent dit, dat de plant niet geschikt is om rechtstreeks hier aan de Costa Blanca in de grond te planten. Maar kan juist zeer goed toepasbaar zijn als pot of kuipplant op een terras e.d. Daar de plant afkomstig is uit de tropen en subtropen, verlangt de Alstroemeria een beschutte plaats, liefst in de zon of halfschaduw.

MT-Alstroemeria

Deze zomer heb ik de plant in mijn tuin als kuipplant uitgeprobeerd. Verrassend vond ik, dat de plant zo uitbundig en lang blijft bloeien. De hele zomer vertoonde de plant als het ware een prachtig exotisch boeket van roze-achtige gekleurde bloemen in scheuten gerangschikt. Belangrijk is, dat de verwelkte bloemstelen tot op de grond worden teruggesnoeid. Hierdoor creëert u, dat nieuwe bloemstelen zich kunnen ontwikkelen. Ook van belang is, dat u gedurende het voorjaar en de zomer regelmatig vloeibare mest aan de planten toedient.

Conclusie, als u op uw terras een opvallende plant wil toepassen, dan komt deze Alstroemeria daar zeker voor in aanmerking.