De eerstvolgende klassieke muziekavond vindt plaats op  dinsdag 27 oktober 2015.

Vorig jaar werd op de tweede muziekavond van het seizoen het eerste pianotrio van Franz Schubert, opus 99, D 898, ten gehore gebracht. Vanavond openen we het seizoen met zijn tweede pianotrio, opus 100, D 929. Schubert componeerde dit prachtige werk ongeveer een jaar voor zijn vroege dood. Het werk werd gecomponeerd in een tijd waarin Schubert werd geplaagd door ziekte en eenzaamheid. Deze toestand waarin hij verkeerde, komt vooral tot uiting in het tweede deel. De meeste werken van Schubert werden uitgevoerd in het huis van een van zijn vrienden. Het Trio opus 100 werd echter uitgevoerd in een grote muziekzaal in Wenen, samen met nog enkele andere van zijn werken, en met de opbrengst heeft hij een aantal oude schulden kunnen afbetalen en een kaartje kunnen kopen om Paganini te horen en zien spelen. In tegenstelling tot zijn eerste pianotrio werd het tweede pianotrio nog tijdens zijn leven gepubliceerd.
De uitvoerenden van vanavond zijn András Schiff, piano, Yuuko Shiokawa, viool en Miklós Perényi, cello.

Na de pauze horen we het lied “Die Taubenpost” van Franz Schubert, gezongen door de prachtige bariton Hermann Prey, op de piano begeleid door Leonard Hokanson.
Vorig seizoen is Ludwig van Beethoven niet aan bod gekomen. Dat kwam niet doordat dit niet geprogrammeerd was, maar omdat de techniek van de apparatuur ons in de steek liet. Hoog tijd om deze grote componist alsnog in het programma op te nemen. Hoewel het een van zijn meest uitgevoerde werken is, gaan we toch luisteren naar Beethovens 5de pianoconcert, bijgenaamd het Keizerconcert. Wij hebben het geluk het magistrale concert te kunnen horen, Beethoven was zo ongelukkig dat hem dit nauwelijks was vergund: hij toen al bijna doof. Over de vraag hoe het werk aan zijn naam gekomen is bestaan meerdere lezingen. Maar, wat de verklaring van de naam ook moge zijn, vast staat dat het werk de “keizer” is onder de pianoconcerten. Iedere klassieke muziekliefhebber kan het werk “dromen”, omdat het zo vaak wordt uitgevoerd en thuis afgespeeld. Dat laat onverlet dat het toch steeds weer een uiterst boeiend werk is, dat we graag tijdens de eerste klassieke muziekavond van dit seizoen ten gehore brengen. De uitvoerenden zijn The Academy of St. Martin in the Fields onder leiding van Neville Marriner en Murray Perahia aan de piano.

Klassieke muziekavonden op onze club in het seizoen 2015/2016

Noteer onderstaande data alvast in uw agenda:

  • Dinsdag 27 oktober 2015
  • Dinsdag 24 november 2015
  • Dinsdag 26 januari 2016
  • Dinsdag 23 februari 2016
  • Dinsdag 22 maart 2016
  • Dinsdag 26 april 2016